Heb jij vragen over mediation?
Als je Nederlandse expat in het buitenland bent en gaat scheiden is er vaak veel onduidelijkheid over waar je straks gaat wonen, welke afspraken er gemaakt gaan worden over de zorg voor de kinderen en de toekomstige financiële situatie van ieder van jullie. Ik kan je helpen met het beantwoorden van deze vragen tijdens mijn telefonische juridische spreekuur op maandag óf tijdens een gratis kennismakingsgesprek.
Hieronder alvast een aantal antwoorden op veelgestelde vragen over mediation bij expats.
Hoe lang duurt het mediation traject?
De duur van een mediationtraject is een beetje afhankelijk van de specifieke situatie, maar gemiddeld zijn er vier tot zes gesprekken van ieder 1,5 uur nodig voor de gehele mediation.
Vervolgens dienen de stukken (ouderschapsplan en convenant) opgemaakt te worden, die samen met het verzoekschrift tot ontbinding van het huwelijk, bij de rechtbank worden ingediend.
Dit hele proces duurt gemiddeld drie à vier maanden.
Wat zijn de kosten van een mediation traject?
Als het besluit is genomen om te scheiden, dan is mediation zeker minder kostbaar dan een echtscheidingsprocedure met twee advocaten. Bij scheidingsmediation zitten jullie samen aan tafel en krijgen jullie allebei dezelfde (neutrale) juridische informatie op hetzelfde moment. Lees meer over de kosten van mijn mediation.
Waarom mediation en niet twee advocaten?
Ik ben er oprecht van overtuigd dat jullie samen, hoe moeilijk en emotioneel de scheiding ook is, beter weten hoe je straks verder kunt en wilt dan twee advocaten.
In plaats van het, soms ongewild, werken naar een escalatie van alle problemen, werk je in mediation, onder mijn begeleiding, van individuele belangen naar oplossingen die voor beiden aanvaardbaar zijn.
Daarnaast duurt een mediationtraject véél korter dan een traject met twee advocaten en is het aanzienlijk goedkoper.
Hoe werkt het kennismakingsgesprek?
Het kennismakingsgesprek kun je telefonisch of via het contactformulier aanvragen. We plannen vervolgens samen een datum voor dit gesprek, dat online of op mijn kantoor in Brussel of Hulten kan plaatsvinden.
Tijdens de kennismaking kan ik jullie mijn werkwijze verder uitleggen en kunnen jullie alle vragen stellen die je op dat moment hebt.
Ook kan ik jullie, op basis van jullie specifieke situatie aan het eind van het gesprek een inschatting geven van de kosten.
Werkt een mediator voor een of beide partners?
Een MfN-mediator is neutraal en onpartijdig. Ik neem geen standpunt in en ik zal ook geen beslissing nemen over een conflict.
Tijdens het mediationtraject begeleid ik jullie om samen tot oplossingen te komen, die voor jullie allebei en voor de kinderen redelijk en aanvaardbaar zijn.
Wat is de rol van een legal mediator?
Als legal mediator, met een juridische achtergrond en gespecialiseerd in het (internationaal) familierecht, kan ik jullie optimaal advies geven over de vele belangrijke juridische kwesties die er kunnen spelen.
Ook kan ik ervoor zorgen dat jullie afspraken juridisch geborgd en verantwoord in een ouderschapsplan en convenant opgenomen worden.