blog partneralimentatie kun je voor je gaat trouwen al afspraken over partneralimentatie maken? expat mediation

Afspraken over partneralimentatie voordat je gaat trouwen?

Kun je vóórdat je gaat trouwen afspreken dat je géén partneralimentatie hoeft te betalen aan de ander, mocht het fout gaan (lees: bij een echtscheiding)?

Nee, dat mag – in Nederland tenminste – niet. Ook al leg je afspraken over partneralimentatie vast in een akte bij de notaris.

Dit werd nog eens bevestigd door de rechtbank Limburg in een uitspraak op 5 juli van het afgelopen jaar.

En als je gaat scheiden, mag je dan ook niet onderling iets anders overeenkomen, bijvoorbeeld dat je 100% afziet van partneralimentatie, of dat de een aan de ander wel partneralimentatie betaalt, maar dan voor een kortere tijd dan de wettelijke termijn (hoofdregel: vijf jaar)?

Ja, dat mag zeker wel!

Berekening alimentatie conform de Trema-normen

Ik reken wel altijd, conform de geldende Trema-normen en met inachtneming van alle omstandigheden van jullie (speciale) geval,- voor om welk bedrag het voor jullie gaat. Vervolgens bespreken we deze berekening en kun je samen, indien jullie dat beter past, andere afspraken maken.

Afspraken over meer of minder partneralimentatie

Dat kan gaan van minder tot meer (of helemaal geen) partneralimentatie per maand, tot heel kort of een stuk langer dan de wettelijke termijn. Of dat je bijvoorbeeld afspreekt dat je een aanvullende studie gaat volgen, en gedurende die tijd een bedrag aan partneralimentatie ontvangt.

Mediation afspraken over partneralimentatie die bij jullie passen

Er zijn vele variaties mogelijk in mediation. Hierdoor kun je samen die afspraken maken die bij jullie allebei passen. En die ervoor zorgen dat je allebei verder kunt, een nieuwe toekomst tegemoet.

Ondersteuning nodig bij jouw expat scheiding?

Neem contact op met mr. Esther Koene, legal divorce mediator.

Scroll naar boven